Merjenje časa s tehnologijo RFID

Merjenje časa ali kako je merjenje s čipi (RFID) spremenilo ne samo način merjenja, ampak tudi način tekmovanja.

Nihče si pred pojavom RFID ni mogel predstavljati, kako lahko uvedba takega načina merjenja vpliva na dovršenost in sprotnost rezultatov ter tudi način tekmovanja.

Čeprav se tehnologija RFID (radiofrekvenčna identifikacija) primarno uporablja na mnogih drugih področjih v industriji, se največkrat omenja prav v povezavi z merjenjem časa v športu. V zadnjem času se največ uporablja tehnologija UHF (zelo visoka frekvenca) RFID. Priljubljena je postala predvsem zaradi cene, preproste uporabe, razširljivosti in široke uporabnosti na individualnih tekmovanjih.

Tehnologija UHF RFID je izboljšala hitrost in točnost meritev ter tudi omogočila lažjo kontrolo in izdelavo rezultatov ob mešanju kategorij in krožnih dirkah ter s tem omogočila organizatorjem lažjo organizacijo ter hitrejšo izvedbo kompleksnejših tekmovanj.

Vendar tudi tehnologija RFID ni vsemogočna, seveda izredno pomaga pri izdelavi rezultatov, tako je v spretnih rokah zelo uporabna tehnologija, a v nespretnih se lahko kaj hitro spremeni v nočno moro.
Uvedba te tehnologije pomeni zaradi lastnosti in omejitev elektromagnetnega valovanja tudi nekatere težave. Ker ni mogoče doseči ostrega in ozkega pasu meritve, je v tesnih odločitvah še vedno potrebna pomoč kamere ali katere druge tehnologije.

Vendar kombinacija vsega tega omogoča točne in sprotne rezultate, zaradi tega so posledično zadovoljni tekmovalci in organizatorji. 

Predvsem se je treba zavedati, da je vsaka dirka svoja zgodba in ni univerzalnega recepta, kako in s katero opremo bo mogoče doseči najboljše rezultate.

Največji izziv vsake časomerilne službe je doseči 100-odstotno branje oziroma zajem tekmovalcev, ki so prečkali ciljno črto, ter posledično hitro pripravo točnih rezultatov. Na to seveda vpliva več dejavnikov. Pomembni so izbira opreme glede na tip tekmovanja, postavitev opreme, izbira čipov, izbira pritrditve čipov, programska oprema, vreme in ne nazadnje tudi človeški dejavnik. Napake pri prijavi tekmovalcev, zamenjava čipov oziroma startnih številk, izguba čipa ali startne številke, krajšanje proge – vse te dejavnike in druge informacije s proge mora dobra časomerilna služba upoštevati in združiti v končni izdelek – pravilne in sprotne rezultate.

 

Kaj tehnologija RFID ni!

•    RFID ni vsemogočna, brez napak in tehnologija brez omejitev.
•    Čipi RFID običajno ne shranjujejo podatkov, ampak vsebujejo in oddajajo le enoznačno identifikacijo ob prečkanju območja branja.
•    Čip RFID nima neomejenega območja branja, običajno ga je mogoče prebrati le na razdalji od 3 do 6 metrov.

•    Čipa RFID ne morete slediti kjer koli, lahko ga zaznate le v območju branja. Če je teh območij več, ga lahko navidezno »sledite« oziroma zabeležite, pri kateri kontrolni točki se je določen čip nazadnje pojavil.

Z upoštevanjem naših navodil in napotkov ter uporabo naše tehnologije in opreme vam zagotavljamo, da boste pri svojem delu uspešni in zadovoljni tako vi kot organizatorji kot tudi tekmovalci.
 

 

Izbira pravilne RFID konfiguracije

Označevanje s čipi