Priprava na meritve in dan tekmovanja

Kako se lotiti merjenja z opremo UHF RFID?


Kadar koli nameravate izvajati meritve na posamezni dirki, naj bo to prva ali stota dirka, naj bo pristop vedno enak. Odgovoriti si morate na nekaj bistvenih vprašanj. Načrtovanje dirke se začne vedno precej časa pred dirko, od nekaj tednov do nekaj dni. Čim prej zberite čim več informacij o dirki, pogovorite se z organizatorjem in mu sporočite tudi svoje zahteve za uspešno izvedbo meritev.


Vprašanja, na katera si morate odgovoriti:


1.    Kakšen bo tip tekmovanja in kakšne informacije bo organizator potreboval?
2.    Koliko kontrolnih točk oziroma merilnih mest bo potrebnih?
3.    Predvideno število udeležencev?
4.    Lokacija tekmovanja?
5.    Kakšna bo najprimernejša oprema glede na tip tekmovanja?

 

1.    Kakšen bo tip tekmovanja in kakšne informacije bo organizator potreboval?
Od tipa prireditve in zahtev organizatorja je odvisno, kakšno opremo izberemo in kako pripravimo programsko opremo, da bo izpolnila zahteve organizatorja. Pomembne so informacije o obliki objave rezultatov – zbiranje vmesnih časov, sprotno objavljanje rezultatov, prenos na internetu ...


2.    Koliko kontrolnih točk oziroma merilnih mest bo potrebnih?
Glede na tip tekmovanja se določi tudi število kontrolnih točk. Ali sta start in cilj na istem mestu? Ali ima triatlon eno ali dve menjalni coni? Ali je treba meriti čas tudi na startu ali imajo vsi enak startni čas?


3.    Predvideno število udeležencev?
Od števila udeležencev in dolžine dirke je odvisno, koliko opreme in kateri nivo merjenja je potreben za dosego optimalnega rezultata. Če je tekmovalcev veliko in proga dolga, je precej verjetno, da bodo v cilj prihajali posamično. V tem primeru izberemo nižji nivo. Če pričakujemo veliko prehodov v kratkem času, moramo izbrati višji nivo in posledično več opreme.
Če se bodo zbirale prijave tudi na dan tekmovanja, je treba z organizatorjem oceniti predvideno število prijav na dan tekmovanja zaradi priprave zadostnega števila startnih številk in čipov.


4.    Lokacija tekmovanja?
Pri načrtovanju dirke je pomembna tudi lokacija postavitve opreme in kontrolnih točk. Ali je mogoč dostop z avtomobilom? Ali je organizator priskrbel elektriko in prostor (šotor) za obdelavo rezultatov? Ali je elektrika na voljo tudi na kontrolnih točkah?


5.    Kakšna bo najprimernejša oprema glede na tip in velikost tekmovanja?
Izbira opreme in čipov glede na tip in velikost tekmovanja je zelo pomembna. Zavedati se morate, da ste za rezultate odgovorni vi. Pri izbiri opreme vas mora organizator poslušati in vedno izberite najprimernejšo opremo, ki vam bo zagotovila brezhibno izvedbo meritev.  Opremo vedno izberete glede na izkušnje in pričakovanja, glavna merila so običajno število tekmovalcev, dolžina proge, tip tekmovanja (kolesarska dirka, tek, triatlon), širina in lokacija ciljne črte.


Opravila pred dirko


Ko ste končali načrtovanje dirke, zbrali vsa obvestila in izbrali opremo, se morate lotiti opravil, ki jih morate opraviti pred dirko, običajno nekaj tednov do nekaj dni pred dirko.


1.    Kako in kdo bo zbiral prijave za dirko?
2.    Priprava čipov, številk in pripomočkov za pritrjevanje le-teh?
3.    Kako in katero opremo moram pripraviti?
4.    Kdaj moram preizkusiti opremo?


1.    Kako in kdo bo zbiral prijave za dirko?
Z organizatorjem je treba določiti podatke, ki so potrebni za obdelavo in objavo rezultatov, ter izbrati način zbiranja prijav. Vedno je več možnosti. Zbiranje predprijav prek spleta, po elektronski pošti, telefonsko … Najbolj praktično in razširjeno je seveda zbiranje prijav s spletnim obrazcem, ker se s tem možnost napak minimizira in je vsak udeleženec odgovoren za pravilnost svojih podatkov. S takim načinom je kasneje mogoč izvoz in uvoz podatkov v program za merjenje.
Določiti je treba tudi obveznosti v primeru pobiranja na dan prireditve. Pripraviti prijavnice in  potrebno osebje ter način vnosa podatkov v program za merjenje.


2.     Priprava čipov, številk in pripomočkov za pritrjevanje le-teh?
Glede na izbiro čipov jih je treba pripraviti zadostno količino. Količina se običajno določi z zbiranjem predprijav in oceno števila prijav na dan tekmovanja. Z organizatorjem je treba uskladiti nabor številk in način pritrjevanja čipov in številk.


3.    Kako in katero opremo moram pripraviti?
Pred dirko je treba pripraviti vso izbrano opremo, ki jo je treba pred tem obvezno preizkusiti, in napolniti vse baterije. Če je le mogoče, pripravite tudi rezervno opremo. Spisek opreme prilagodite tudi glede na razpoložljivost in zahteve organizatorja. Oprema RFID, brezprekinitveno napajanje, generator, šotor, miza, stoli, kamera, tiskalnik, lepilni trak, napajalni kabli, rezervni antenski kabli, rezervne baterije …


4.    Kdaj moram preizkusiti opremo?
Opremo je treba preizkusiti vedno nekaj dni pred dirko in še enkrat neposredno pred dirko. Tudi če je oprema delovala na zadnji dirki in ste jo pripeljali domov, se je marsikaj lahko poškodovalo tudi med transportom.

 

Na dan dirke


Če ste se dobro pripravili na dirko in vse potrebno postorili že prej, se nimate česa bati in se lahko v miru odpravite na dirko ter uspešno in do konca izvedete meritve.
Pomembno je, da opremo v vozilo zložite že en dan prej in se zjutraj pravočasno odpravite na lokacijo dirke. Če imate stvari, ki jih bodo potrebovali tudi v prijavni službi, načrtujte, da prispete na lokacijo najkasneje pol ure pred odprtjem prijavne pisarne. Vsekakor je priporočljivo, da ste na lokaciji najkasneje dve uri pred začetkom dirke. S tem boste imeli dovolj časa za postavitev in tudi za ponovno testiranje opreme.

 

Pri opremi in postavitvi je pomembno:


Elektrika in internetna povezava
Preverite električno napajanje. Kljub temu vedno pričakujte, da vam lahko zmanjka elektrike. Imejte napolnjene vse baterije in priključen UPS ali pripravljen generator. Vsaka izgubljena sekunda in s tem neprebran čip vam bo kasneje delal težave in kradel čas pri obdelavi rezultatov.
Preizkusite internetno povezavo, če jo potrebujete za povezavo s kontrolnimi točkami ali za objavo rezultatov na spletu.


Kabli
Pritrditev antenskih kablov je najpomembneša. Vse preverite dvakrat, poškodovane izločite in jih zamenjajte z rezervnimi. Po povezavi kable zaščitite pred mehanskimi poškodbami.
 

Območje branja
Po namestitvi opreme obvezno preizkusite območje branja čipov in po potrebi prilagodite položaj anten. 
 

Pomočniki
Izvedba zahtevnega časomerilstva ni opravilo za enega človeka. Priskrbite si pomočnika, ki vam bo pomagal na ciljni črti in vam priskrbel čim več informacij ter pomagal pri opremi, če se zgodi kar koli nepredvidenega.
 

Vzporedno ročno merjenje
Če je le mogoče, si priskrbite še ročni vzporedni način merjenja ali zapisovanje vseh prehodov na papir. Ob nepredvidenih dogodkih ali napakah opreme ali tekmovalcev vam bodo vsi ti podatki lahko v veliko pomoč. V primeru tesnih odločitev je pomoč kamere ali fotoaparata dobrodošla.
Optimalna konfiguracija za 100-odstotno točne rezultate je uporaba opreme RFID, kamere ali fotoaparata in ročno zapisovanje, kjer je to le mogoče.
 

Testiranje pred dirko
Rezervirajte si čas za testiranje. Če je ciljni prostor v okolici starta, boste imeli na voljo dovolj čipov in tekmovalcev za testiranje in si lahko v programu pripravite testno dirko, ki jo lahko poženete pred pravo dirko. Če je lokacija cilja drugje, ne pozabite vzeti s seboj čipov za testiranje in ravno tako izvedite simulacijo dirke pred pravo dirko.