OPREMA

Za izvedbo meritev RFID na tekmovanju potrebujemo vsaj osnovno opremo, z dodatno opremo pa lahko kakovost in hitrost izvedbe precej izboljšamo.


V podjetju AZ net, d. o. o., proizvajamo in prodajamo večino potrebne strojne in programske opreme za izvedbo meritev z opremo RFID ali tudi brez nje. Pri preostali opremi svetujemo in tudi dobavimo ter pripravimo komplet, ki ustreza vašim potrebam in zmožnostim.

 

Osnovni kosi opreme, brez katerih ne moremo izvesti meritev RFID, so:

 

–    bralnik RFID,
–    antene RFID s pripadajočimi koaksialnimi kabli,
–    mrežni kabel UTP za povezavo računalnika in čitalca,
–    prenosni računalnik s tiskalnikom,
–    programska oprema,
–    čipi in startne številke.

 

Bralniki RFID so lahko osnovni, za katere potrebujemo zanesljivo zunanje napajanje, zaščito proti vlagi, vročini ali prahu. Imamo tudi že namenske kovčke, ki so prilagojeni razmeram, v katerih se običajno izvaja meritve, pri čemer imajo tudi neko avtonomijo delovanja.
 

 

Tip anten izberemo glede na tip tekmovanja in seveda kraj ter način izvedbe. Najobičajnejše so stranske ali talne antene. K tem spadajo primerni kabli, na katere moramo še posebej paziti, pri čemer moramo vedno imeti vsaj enega rezervnega.

 

 

Prenosni računalnik mora biti seveda dovolj zmogljiv in zanesljiv s čim manj dodatne in moteče programske opreme. Imeti mora tudi dovolj močno baterijo za primer izpada napajanja iz omrežja. Najbolje je, da uporabljate ločen računalnik, pripravljen samo za meritve, ki ga seveda nekaj dni pred vsakim tekmovanjem temeljito preverite in mu napolnite baterije.
Izbira tiskalnika je predvsem odvisna od možnosti napajanja. Če nimate dovolj močnega vira električne energije, si pripravite prenosni tiskalnik z baterijo, v nasprotnem primeru je najprimernejši laserski tiskalnik.  
Zelo pomembna komponenta je seveda programska oprema. Omogočati mora povezavo s čitalcem in biti primerna za tip tekmovanja, na katerem boste izvajali meritve.

 

 

Meritev ni izvedljiva brez čipov in startnih številk. Način označevanja in izbira številk sta predvsem odvisna od tipa tekmovanja.

Dodatna oprema, ki vam je lahko v veliko pomoč:
–    ciljna kamera,
–    fotoaparat,
–    digitalna ciljna ura,
–    gumijasta preproga za zaščito antenskih kablov in opcijsko označevanje ciljne črte.